Takarító felszerelés

A takarítás során használt eszközöket, a takarítandó terület sajátosságaihoz igazítva kell összeválogatni. A gyártóknak köszönhetően, rengeteg féle eszköz, gép és tartozék áll rendelkezésre. A tiszta környezet megteremtéséhez, nélkülözhetetlen a tiszta jó állapotú eszközök megfelelő használata. Az eszközök kiválasztásánál figyelembe kell venni, a takarítandó terület nagyságát, a megrendelő igényeit, a szennyeződés fajtáját és lerakódását.  Megkülönböztetünk gépi és kézi eszközöket.

Kézi eszközök csoportjába tartoznak, a söprűk, lapátok, partvisok,kézi  pad-ek, mop-pok, szárazolók, vödrök, kellősítők, csőtisztítók, pókhálózók. Gépi eszközök a különböző tárcsás gépek, kárpit tisztítók, pórszívók, seprőgépek.

A kézi eszközöket is tovább lehet csoportosítani, a felhasználás helye szerint, kinti vagy benti. Az udvaros söprűk szála általában cirok vagy műanyag, a bent használatos, a partvis pedig lehet lószőr vagy műanyag. A kinti söprű szálai durvák, a benti puha. A kinti lapát lehet műanyag és fém is, a benti műanyag.

Felmosó eszközök között rengeteg a választék, a háztartásban használatos “lusti felmosó” a leg elterjedtebb. Kis területek rendben tartásához elegendő, de nagy tér esetén nagyon macerás és hosszadalmas a használata. Hátránya a kis területi lefedettség, esetekben a csíkos száradás, elhasználódása esetén, újra kell cserélni, nem mosható. A “lusti felmosóhoz” hasonló a tengerész mop kialakítása, tömege nagyobb a háztartási felmosó tömegénél, kis területekre ajánlott, mosható. Kimondottan nagy területekre a különféle talpas felmosók valók. Lefedettsége 40 cm-től akár 160 cm-ig is terjedhet. Az alkalmazás helyétől függően különböző cserélhető huzatok kaphatók. Ezek az ipari eszközök nem csak felmosásra alkalmasak, még függőleges felületeken is alkalmazhatóak portalanításra vagy akár a csempefelület tisztítására. Anyaguk lehet pamut, viszkóz, mikro szál. Nagy igénybevétel mellett is hosszú élettartamú, mosható huzatok. Ebbe a kategóriába sorolható a szárazoló mop. Anyaga akril és poliészter, mely a padlózatról a port magához vonzza. Létezik víz tartállyal ellátott talpas felmosó is, olyan padlóburkolatokhoz fejlesztették ki amit vizesen nem ajánlott mosni (parketta, fa padló laminált padló).

A száraztakarítás során impregnált mop-ot használnak, aminek a lényege, hogy sem tisztítószert sem pedig vizet nem használnak fel a takarítás során.

A kézi pad-ek olyan nyeles vagy nyél nélküli eszközök, amire dörzs anyagot rögzítünk, a felületen megtapadt szennyeződés fellazítható.  A kellősítőkkel mechanikai hatást fejtünk ki.

A takarítórongy nélkülözhetetlen, polcok, használati tárgyak portalanítására vagy nedves tisztítására. Anyagát tekintve a mikro szálas rongyok a leghatékonyabbak, kialakításának köszönhetően a port és egyéb szennyeződést vonzzák. A keresztfertőzések elkerülése miatt, színkód szerint célszerű használni. A bepiszkolódott rongy mosható, fertőtleníthető.

A takarítás során használt eszközöket is takarítani kell. Az  eszközök, vödrök, nyelek használat közben elkoszolódnak, tisztításuk vagy cseréjük szükséges.  A tiszta környezet kialakításához és fenntartásához az eszközök higiénikus kinézete is hozzátartozik.

Nagyobb létesítményeknél célszerű takarító kocsit alkalmazni.  A kisebbek egy vödörből egy mop kinyomóból állnak gurulós állványon,  a nagyobbak két vödör kinyomó van amelyiken szemeteszsák és tisztítószer tartalék mop is elhelyezhető.

A két vödrös felmosó kocsi egy piros és egy kék vödörből áll. A kék vödörben van a tiszta tisztítószeres víz, a pirosban pedig az öblítővíz. Öblítés után, a piros vödörbe facsarjuk a mop-ot, majd a kék vödörben átöblítve ismét a pirosba facsarva folytatható a felmosás.

A gépi eszközök lehetnek gyalog kíséretű, ráülhető.

A gyalog kíséretű gépek nagy területen de korlátozottan alkalmazhatóak, mivel a kísérőnek az erejével irányíthatóak. A ráülhető gépeknél ez a probléma nem áll fenn.

Magasnyomású mosó külső területen használható, nagy nyomású vízzel hígított tisztítószerrel tisztít, amit akár hab formájában is fel lehet vinni a felületre. Hátránya a lassú haladás, mivel kicsi a vízsugár által bezárt szög.  A magasnyomású mosó lehet hideg és meleg vizes és gőztisztító is.

A porszívókat három kategóriába sorolhatjuk. Száraz nedves porszívó, száraz porszívó központi porszívó. A száraz nedves porszívóval vizet is lehet porszívózni, még a száraz porszívó csak a port képes összeszívni. Mindkettő lehet akkumulátoros vagy aljzatba csatlakoztatható készülék. A központi porszívót intelligens házaknál szokták kiépíteni. A motor és a szívó berendezés a gépházba kerül, a falban pedig végigfut egy csőrendszer, mely a felporszívózott port egy tartályba vezeti, nem önműködő kezelőre itt is szükség van.

A technika már eljutott arra a szintre, hogy önműködő takarító vezérlőket használjon, ezek a takarító robotok. Az intelligens házaknak, az a lényege hogy beprogramozott paraméterek szerint működhessen. Már léteznek olyan kezdetleges robotok, amik söpörnek, de beállítható önjáró porszívók és felmosó robotok is vannak. Ez a technológia, még nagyon drága, és kezdetleges, az olcsóbb robotok elterjedtebbek, de fele annyit nem tudnak mint drágább társaik.