Tisztítószerek felhasználása

A tisztítószerek az ember életmódjához és szükségleteihez nélkülözhetetlenek, a takarítószereknek és eszközöknek, a létesítmények fejlődésével  és berendezési tárgyaik anyagainak gyarapodásával egyre több elvárásnak kellet megfelelniük. A tisztítószer gyártó cégek folyamatosan fejlesztik, hogy egyre több területen, nagyobb hatékonysággal lehessen alkalmazni. A múltból elindulva, a mai szemmel visszanézve, a tisztítószerek sokat fejlődtek, régen inkább a látható szennyeződés eltüntetésére szolgált, sokszor roncsolva a felületet.  A takarítás mára egy külön szakmává nőtte ki magát,  a szakma kiszolgálására különféle gyártók specializálódtak. A tisztítószereket vegyészek készítik, a gépeket mérnökök tervezik meg, szép számmal előfordulnak már takarító robotok is. A takarítóipar a fejlesztőknek köszönhetően, folyamatos változáson megy át.  Fontos nyitottnak lenni az új dolgokra, nem elég a tisztítószereket, eszközöket ismerni, tudni kell használni, az új dolgokkal pedig meg kell ismerkedni és szakszerűen hasznosítani a takarítás során.  A modern tisztítószer elvárásai a szennyező anyagok eltávolítására használt, kémiai, biológiai úton előállított vegyszerek. A tisztítószereknek különböző kritériumoknak  kell megfelelniük. Többek között, a tisztítandó felületet ne károsítsa, ne legyen mérgező, hideg és meleg vízben is jól vegyüljön, oldja és lazítsa a lerakódott szennyeződést, környezetbarát termék legyen. A takarítás célja, eltávolítani a területről a fizikai biológiai ozmológiai szennyeződéseket. Fizikai módon eltávolítható a szennyeződés, ha nem kötődik kémiailag  a felületre. Biológiai szennyeződés, a különböző mikroorganizmusok (betegséget okozó mikrobák). A szagszennyeződés (ozmológiai szennyeződés) szerves anyag bomlásából, vagy párolgásból származó gázok, gőzök.

A takarításban PH érték szerint három fő csoportba lehet csoportosítani a tisztítószereket.

Savas:  a vízkőoldó

Semleges: általános felületi lemosó

Lúgos: a zsíroldó

A vízkőoldókban a sav erőssége határozza meg a tisztítószer felhasználási területét. Napi takarításhoz gyengébb savtartalmú vízkőoldó elegendő, nagytakarításhoz erősebb ajánlott. A kereskedelmi forgalomban kapható lakosság számára elérhető vízkőoldóknál nincs külön nagytakarításra szánt termék, viszont gyártótól függően változhat a hatékonyság. A sav tartalmú tisztítószerek károsítják a mész tartalmú burkolatokat, fugát.

A lúgok jellemzően zsíroldókban és mosószerekben fordulnak elő. A zsírok apoláris oldószerekben oldódnak. A kereskedelmi forgalomban kapható zsíroldók kálium-hydroxid, aminoetanol, butoxietanol tartalmaz. Némelyik zsíroldó készítmény, száradás után foltot hagy a fémen.  Gyártótól függően különböző hatékonysággal használhatóak.

A semleges PH értékű termékek, általános takarításra szánt szinte bármilyen felületen alkalmazható tisztítószerek.

Új tisztítószer kipróbálása előtt érdemes minden esetben próbatakarítást végezni, egy kevésbé látható helyen. Száradás után ellenőrizhető, hogy a tisztítószer nem tett- e kárt a felületben.

Ezeken kívül, még érdemes megemlíteni a felület fertőtlenítőket. Összetételük alapján lehet alkohol vagy klór alapú.

Az alkohol tartalmú szerek, gyors behatási idővel rendelkeznek kiváló tisztító tulajdonsága van, vízelvonó és fehérjekicsapó hatása miatt pusztítja el vagy gátolja meg a mikroorganizmusok szaporodását.   Az egészségügyön kívül számos háztartási tisztítószerben is megtalálhatóak. Ilyen az ablakpucoló, néhány általános tisztítószer.

A klór,  mint fertőtlenítő hatékony eljárás. Hátránya, a felhasználás közben felszabaduló klór gáz,  a sok behatási idő, az oldat fertőtlenítő hatását tisztított felületre kell felvinni,  egyes felületeken nem használható.  Van olyan tisztítószer, mely tisztít és fertőtlenít is.

A  jó fertőtlenítő széles hatásspektrumú, sokféle mikroorganizmus faj ellen hat, hosszú távú használata mellett sem alakul ki immunitás a szerrel szemben. A vízben jól oldódik, a behatási ideje gyors, nem tűzveszélyes.

Fertőtlenítőszereket is lehet osztályozni, a következőképpen:

Baktericid, a baktériumok ellen,

Virucid, a vírusok ínaktiválódnak, a fertőzőképességükből veszítenek,

Sporicid, a spórák ellen.

Fungicid, a gombák ellen.

A csíramentesítés is egyfajta fertőtlenítés. A sterilizálás,  azon folyamatok összessége,  melyek lehetővé teszik az eszközök csíramentes egészségügyi használatát. Az eszközök tisztítása és fertőtlenítése után következik a csíramentesítés, melyet sterilizáló gépekkel végeznek.

A sterilizálás lehet:

-Gázsterilizálás,

-Gőzsterilizálás,

-Hőlégsterilizálás,

-Plazmasterilizálás.

Mindegyik eljárás speciális körülmények között zárt térben történik. A sterilizálás végén, az eszközöket csomagolják, majd szabatossági idővel jelölik. Ez az idő 14 naptól egy évig terjedhet.

Vannak olyan esetek, amikor  valamilyen oknál fogva a szellőztetés kevés a levegő minőségének javításához, vagy a kellemetlen szag megszüntetéséhez. A penészes falak, hozzáférhetetlen területeken felgyülemlett mikroorganizmusok közömbösítésére ózonos légtisztítás hatásos. Az eljárást zárt élőlényektől mentes környezetben kell végezni.  A készülék az ózon mérgező hatásával pusztítja el a penész, vírus, baktérium, gomba törzseket, atkákat. Az ózonnak szagtalanító hatása is van, közömbösíti a cigarettafüstöt, az állati eredetű szagokat. A tisztítási ciklus végén a készülék kikapcsol, az ózongáz hamar lebomlik, szellőztetés után a helyiség biztonságosan használható.

A tisztítószereket a veszélyességi szintjük szerint is lehet csoportosítani.

– A lakosság számára hozzáférhető, háztartási felhasználásra szánt tisztítószerek,

– Intézményi takarításra szánt tisztítószerek,

– Engedélyhez kötött speciális tisztítószerek.

A háztartási tisztítószereknél a gyártók törekednek a készítmény szakszerűtlen használatából adódó kockázatot  minimalizálni. Összetétele sok esetben azonos az ipari takarításra szánt tisztítószerekével, a különbség a hígítás arányaiban van.

Az ipari tisztítószerek veszélyes termékek, szakszerű körültekintő használatot igényelnek, sok esetben “töményen” megvásárolható, majd hígítható a megfelelő állagúra. Külön engedélyhez kötött tisztítószereket ÁNTSZ engedéllyel lehet megvásárolni, tárolni és felhasználni is. Ezek a termékek a környezetet terhelik nem megfelelő felhasználás esetén.

A tisztítószerek jellemző tulajdonságait, veszélyességi besorolását óvintézkedéseket a készítmény használatakor, baleseti teendőket elsősegély nyújtáshoz információkat  a gyártó az úgynevezett “biztonsági adatlap” közzétételével hoz forgalomba, melyet a forgalmazó a vásárló kérésére a megvásárolt termék mellé átad. Biztonsági adatlap nélküli tisztítószer kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Az engedélyhez kötött tisztítószereket speciális területekre szakosodott takarítócégek alkalmazzák.  A speciális takarítási területek, általában valamelyik hivatalos szerv által elrendelt vagy megrendelt takarítás. Ilyen eset a bűnügyi helyszín takarítás, mentális betegség (gyűjtögető életmód folytatása szemét felhalmozása) miatti kényszertakarítás, a továbbfertőzés megakadályozására a járványügyi takarítás.