Fa burkolatok

A fa egy természetes anyag, szinte mindenhol megtalálható. Fából készült használati cikkek különleges bánásmódot igényelnek, függően attól, hogy milyen a felületkezelése.

A natúr hatású fabútorokat célszerű időnként  méhviasszal bekenni, nem záródik el a fa pólusa, nem szárad ki, a fa felületén egy portaszító réteget képez.

A lakkozott fabútor  ahhoz, hogy sokáig szépen csillogjon,  kétrétegű tisztítást igényel. Első lépésben puha tisztítószeres nedves rongyos áttörlés, ezzel letakarítjuk a zsíros poros nyomokat a felületéről, így kapunk egy foltos, csíkos de tiszta felületet.  Esztétikailag nem szép látvány, de ez után vékony rétegben puha száraz ronggyal  felvitt bútorápolóval lehet csík mentessen csillogóra  törölni.

Laminált bútorok általában préselt fa alapra gőzölt műanyag felületű minta. A felületet nedves tisztítószeres ronggyal érdemes takarítani. bútorápolóval a portaszítás érdekében  át lehet törölni, a laminált bútorok esetében nincs szükség viaszolásra. Az áztató vizezés itt is kerülendő, mivel a fa megszívja magát vízzel, megduzzad, eldeformálódik. A dörzs  eszközök használatával sérül a  borítóminta  felülete.

Laminált padlót két fő csoportba lehet sorolni, az olcsóbb kategóriás és a drágább.

Az olcsóbb általában műanyag felületű, alacsony kopás állóságú, még a drágább magasabb kopásálló és közelebb áll a fa hatáshoz. Ami közös bennük, hogy a takarításnál minimálisan nedves ruhát szabad csak használni,  és laminált parkettához kifejlesztett tisztítószert.  Nem megfelelő tisztítás, túl vizes felmosás következtében hamar matt és fénytelen lesz, eldeformálódik.

A valódi fából készült bútorok, valóban szépek igazán otthonossá varázsolják a teret.  A fa egy élő anyag amivel törődni kell, ahhoz hogy sokáig eredeti szépségében ragyogjon. A nem megfelelő tisztítószer, vagy takarító rongy használatával maradandó károkat is lehet okozni.

Kezdőlap                         Kapcsolat                           Vissza a lap tetejére